• Cairn Pelspleje - Udstillingstrim •


Emner
At "rulle" Pelsen     Trim af hoved    Trim af krop    Halen    Trim af ben      Trim af poter


Hubert i udstillings trim

RULLE PELSEN

At rulle pelsen betyder at man trimmer pelsen konstant og ikke lader pelsen vokse for lang, det er den nemmeste metode at anvende hvis man ikke er en erfaren trimmer. Man begynder så snart pelsen er fremme på hvalpen. Hvis du begynder med en voksen Cairn, plukkes alt pelsen af og man begynder at plukke så snart man kan få fat i den nye pels med fingrene.....

Med jævne mellemrum (mindst en gang om ugen), løft   pelsen med fingrene eller en børste og pluk de løse og lange pelshår af. Pluk få hår af gangen, og børst derefter pelsen ned for at se resultatet, fortsæt over hele kroppen. Tag kun få hårstrå af gangen. At plukke så tit, gør at din hund altid ser pæn ud og det tillader at ny pelse gror til hele tiden.

På hovedet ben og hale, får man desuden fordel af at have mange længder pels, det bevirker at pelsen virker mere tyk, da de korte pelshår støtter de længere pelshår.

Denne trimmerutine skal holdes. Jo flere lag af pels på hoved, ben og hale, jo bedre. Den meget tykt udseende pels på hovedet, vil således kunne "stritte" uden brug af hår-spray og andre pels produkter.

"Rulning" af pelsen er noget sværere at holde på en rød eller hvedefarvet Cairn end på en brindle (mangefarvet). Pelshårets farve bliver lysere efterhånden som pelsen gror, og der kan opstå visuel kant hvor pelsen er kortere, da pelsen her er mere rig på farve. Kun oftere "Rulning" kan ordne det problem.

Det skal dog bemærkes at nogle Cairner ikke har pels volumen nok til denne form for trim. De trimmes helt i bund når pelsen er træt, og udstilles kun når pelsen igen er helt groet ud. "Rulning" af pelsen stimulere dog væksten af ny pels, så hvis man er tålmodig, bliver man efter lang tids "rulning" belønnet med en superflot og tæt pels.

incorrectly groomed head
For meget pels på ørene får hovedet til at virke stort og for meget hovedpels for øjnene til at se tæt-satte ud. For meget pels på snuden får den til at se lang og svag ud.

correctly groomed head
Korrekt udseende for et Cairn Terrier hoved.



incorrectly groomed ear
Fjern alt pels fra den øverste 1/3 af øret.

correctly groomed ear
Jævn pelsen på nederste del af øret så det går over i hovedpelsen uden overgang.

Trim af hoved

Trimning af hovedet er extrem vigtig, da Cairn "udtrykket" er umådelig vigtig for denne race. Cairn standarden foreskriver et lille hoved, rig på pels. Når hovedet har de rette proportioner, kan en 90 graders vinkel tegnes fra center af næsen, gennem øjnene til spidsen af ørene.

Udtrykket på en Cairn, hvor proportionerne ikke er korrekt, kan dog hjælpes ved hjælp af korrekt trim (og et korrekt hoved kan ødelægges af for meget pels på de forkerte steder !!)

Se på din hunds hovede fra fronten, arbejd i en cirkulær bevægelse, og pluk hår fra kanten, så hovedet begynder at have en cirkulær facon. Det skal ikke være så udtalt som på en Westie's hoved.

Brug kun dine fingre til at fjerne hår fra hovedet, aldrig en trimmekniv. Den effekt du ønsker at frembringe er at alt pelsen der omkranser hovedet har samme længde.

Pluk langt hår over øjnene, så det "frække" udtryk fremhæves. Vær meget opmærksom på området fra hjørnet af øjet til centeret af øret. Hvis pelsen på dette sted får lov til at gro for langt, vil skallen på hunden virke for lang.

Det samme gælder pelsen fra hjørnet af munden til bagsiden af kæbebenet. Ifølge Cairn standarden hedder det, kæberne stærke, ikke for lang eller tung. Ved at plukke disse steder laves balance i hovedets   proportioner.

For at få snude til at virke kort, skal langt pels plukkes af snuden. Dette hjælper også på at få en mørk maske til at gro frem. Husk at en Cairn ikke har skæg, som de lang-hovede terrierr har. De kan være lidt ømskindet på snuden, så ros meget og arbejd langsomt.

Hvis pelsen foran øjnene er for voldsom, må du plukke nogle få hår, tæt foran øjet på toppen af snuden. Gør det forsigtigt; og gør det flere uger før en evt. udstilling, så der er tid hvis du får plukket for meget af.

Pluk nogle få hår i hjørnet af hvert øje, hvis det er nødvendig, så udtrykket rigtigt kommer frem, men kontroller lige øjenfarven først. Hvis øjets kant er lys hasselnød, og der udstilles undendørs, beholdes lidt mere pels, da sollys får øjene til at syne endnu lysere.

Omkring 10 dage før udstillingen plukkes alt pelsen af den øverste 1/3 del af øret. Normalt vil det være tid nok til at en ny meget kort fløjlsagtig pels vil dække ørespidsen. Jævnlig plukning af ørespidsen fremmer væksten af en mørk pels, som nævnes som ønskelig i Cairn standarden. Hvis det er nødvendig plukkes lidt pels foran ørene, så ørespidsen kan ses.

Hvis ørene sidder en anelse for tæt, skal du være omhyggelig med at fjerne pelsen på den invendige kant af øret og lade længere pels blive siddende på yderkanten, dette giver illusion af en længere afstand mellem ørene og omvendt.

incorrectly groomed body
For meget pels og pelsen flyver fra side til side når hunden bevæger sig.

correctly groomed body
Korrekt bagende på en  Cairn Terrier.

Trim af kroppen

Begynd på bagsiden af skallen mod skulderen, pluk kun de pels der er nødvendig for at få en glat og jævn overgang til skulderen På fronten plukkes kort fra hagen til brystbenet, men pas på at få en glat overgang ved brystbenet. På ryglinien plukkes så meget pels at ryggen er lige og lav en jævn overgang til siderene. Fjern pels under maven så man får en pelslinie der skråner en smule op mod bagenden. Stram under linien op ved at fjerne lang pels som hænger under bugen.

Fjern alt lang og uldent pels fra bagenden, og jævn ud ned mod haserne. Når hunden bevæger sig væk fra dig, skal den have lige lang pels i begge sider og den skal nå ned til overkanten af hasen.Hvis pelsen på dette sted er for volsom, vil det bevæge sig fra side til side når hunden går, og dette forstyrrer øjet. Udtynd omhyggeligt, pluk bare få hår af gangen fra anal-åbningen og nedefter. Klip med en saks rent rundt om anal-åbningen for god hygiene. Klip aldrig andre steder på bagenden, pelsen vil da gro ud som en hvid bagdel.

Pelsen på hals skulder og ryggen lie foran halen, gror hurtigere end resten af pelsen. Disse omroder kræver speciel opmærksomhed. Hvis pelsen disse steder ikke holdes, kan det få hunden til at se ud som om den er højere i bag, eller halsen forsvinder. Hold også øje med alle evt. buler og klumper, dette kan reddes ved at løfte pelsen og tynde bare få pelshår af gangen med fingerne. Vær sikker på at du fjerner det pels der er årsag til klumpen; hårene er ikke placeret på klumpen men som regel lige foran hvor klumpen synes, arbejd langsomt og børst pelsen tilbage på plads før du fjerner mere pels. Du kan altid tage mere af, men ikke sætte det på igen !!!.

incorrectly groomed tail
Fjern for langt pels på halen.

correctly groomed tail
Udtynd fra haleroden og form halen som en gulerod. Jævn ud mod ryglinien.

incorrectly groomed tailcorrectly groomed tail
Lav ikke halen for tynd, pelsen skal være længere ved haleroden end på toppen.

Trim af hale

Halen er vigtig på en cairn. Cairn standarden beskriver halen som pelsrig uden fane. Halen må ikke plukkes ned til ingenting, den skal være i balance med resten af hunden. Den skal være tykkere ved haleroden og tynde ud mod toppen, og må ikke lige halen på fox terrier.

Når du plukker hunden tages halen samtidig. Brug dine fingre hvis det er muligt, hvis ikke anvendes en døv trimmekniv som ikke skærer pelsen over.

Halen kan normalt holdes ved at "rulle" den sammen med resten af hunden, husk at plukke fra hele halen og ikke kun fra undersiden. Tit sidder pelsen på halen godt fast, og det kan være nødvendig at bruge en kniv. Pluk med fingerne det længste pels før du giver dig i kast med trimmekniven. Du kan måske fristes til at bruge en saks men husk at pels der er klippet ikke vokser ud igen, og man opnår bare at få en hale som er meget åben i pelsen.

Spidsen af en Cairn's hale skal have den samme højde som toppen af øret. Hvis halen er for lang, er der ikke andet at gøre end at plukke så meget af spidsen som muligt, og hvis halen er for kort, lader man pelsen gro lidt længere på halespidsen.

rear view of back leg
Fjern langt pels og jævn ud mod benene.

side view of front leg
Trim poter runde.



incorrectly groomed back leg
Fjern lang pels fra haserne, lad kort ru pels blive.

correctly groomed back leg
Udjævn fra hale til bagende.


Trim af ben

Hvis du jævnligt "ruller" pelsen på kroppen af din Cairn, skal du huske at arbejde med pelsen på benen også. Dette bevirker at du får en fyldig pels med mange længder. Pelsen på benen gror langsomt og det er en fordel at have mange lag på vej, dette bevirker også at pelsen på benene altid er rig på farve. Ben og poter skal være dækket af et tykt lag pels, men det må ikke stritte til alle sider.

Forben Sikre dig at pelsen på albuerne ikke er gammel pels. Nogle hunde sætter her en mere blød pels, som stritter. Forsigtig fjernes dette, så det ikke ser ud til at hunden har løse albuer når den bevæger sig. Mens du arbejder, stop op en gang imellem og børst pelsen ned for at kontrollere at du ikke laver huller. ( Når du har lavet dette korrekt, skal det område checkes inden hver udstilling, da pelsen gror hurtigt, og man har samme problem igen). Brug kun dine fingre til at plukke pelsen af benen, og få dem til at se så lige ud som mulig, udjævn pelsen fra ben til pote så der ikker er overgang.

Bagben For lang og voldsom pels på øverste lår vil bevæge sig når hunden går. Udtynd pelsen og udjæv omhyggeligt mod ryglinien. Fremhæv bagbensvinklen ved omhyggeligt at plukke pelsen fra forsiden af låret i en bue mod hasernes lodrette vinkel. Pluk lang pels af forsiden af haserne, dette fremhæver baglårets vinkel.

På bagenden udtyndes pelsen så den berører toppen af hase-leddet. Hvis din hund har for meget luft mellem bagbenene (går bredt) fjernes så meget pels som muligt på ydersiden af benene. Går hunden for tæt, fjernes mere pels fra indersiden af benet ( fra top af hasen til jorden).

Trim af poter

For at trimme poterne lægges hunde på ryggen, eller poten bøjes bag under hunden. Brug en skarp frisør saks, og klip pelsen mellem trædepuderne væk. Klip derefter rundt om poten langs kanten, så pelsen lige dækker kløerne.

Brug aldrig en saks på toppen af poterne, men trim det med fingerne eller evt. en døv trimmekniv. Vær omhyggelig med at fjerne den pels som rører jorden, da hunden ellers vil se "plat-fodet" ud.